Grietje Bouman


Het werk van Grietje gaat over mensen. Hoe verhouden wij ons onderling en in hoeverre laten we ons leiden door wat de maatschappij en de media aangeven als idealen. Meer specifiek ligt haar interesse in de banaliteit en het absurde van het gewone dagelijkse leven. Grietje onderzoekt vragen als: wie zijn we, weten we nog wel wie we zijn? Hoe oprecht en authentiek zijn we? Hoe echt is onze wereld? Wat denken we nodig te hebben om gelukkig te zijn? Wat betekenen schoonheid en rijkdom? Hoe zit het nou met de liefde en kunnen we ontsnappen aan de dood? Het zijn grote vragen die zij op een subtiele manier onder de aandacht wil brengen. Door het gewone en kleine uit het dagelijkse leven onder de loep te nemen wil zij grote levensvragen aanstippen en zonder pretenties de gevoeligheden hierover zichtbaar maken. Grietje maakt zelf ook deel uit van dit onderzoek. Daarnaast heeft zij een poëtische kant die zich uit in verstilde beelden die neigen naar abstractie.
Grietje vindt het fijn om zich langdurig in een onderwerp vast te bijten en daarvoor ook op pad te gaan. Verder maakt ze dagelijks foto’s van dingen die haar raken of opvallen. Soms leidt dit tot een autonoom beeld, vaak ook ontstaat daaruit later pas een werk door combinaties van beelden. Dan kan er ook opeens een thema opdoemen. Het doel is altijd essentie, intensiteit, doordringen tot het wezen der dingen, tot zichzelf.

Grietje Bouman (Laag-Keppel 1955) studeerde autonome beeldende kunst aan de AKI te Enschede (2004-2009), richting fotografie. Zij exposeert in binnen en buitenland. In 2010 ontwikkelde zij 2 cursussen met de titel ‘ Anders Kijken’ . Deze cursussen gaf zij aan groepen in haar eigen atelier en aan de Volksuniversiteit.

www.grietjebouman.nl
echt-wel-puur@hotmail.com