FotoKabinet

FotoKabinet is een nieuw initiatief van oerkroeg Schiller samen met het Oostgelders Fotografen Collectief (OFC). Het Oostgelders Fotografen Collectief heeft jarenlang haar thuisbasis gehad bij Foto21 in Bredevoort. Nu deze locatie per 1 januari 2019 sluit heeft het collectief onderdak gekregen bij café Schiller in Aalten. Daar is door eigenaar Jaap Delleman per direct een nieuwe expositie mogelijkheid aangeboden. Dit heeft de groep enthousiast aanvaard. Na jarenlang in een museale galerie te hebben geëxposeerd ziet de groep het als een uitdaging om binnen de sfeer van een kroeg mooie foto exposities te realiseren. Het doel is om de fotografie die daar getoond wordt aan te passen aan de sfeervolle locatie. De spits wordt afgebeten door Peter van Tuijl.

Kunst op je bord

Geïnspireerd door de expositielocatie in het Aaltense oercafé Schiller maakte Ton van Vroonhoven foto’s onder de noemer “Kunst op je bord”. Die locatie is de eetkamer van het café die sinds 3 februari in gebruik is als de vaste expositieruimte – het FotoKabinet – van het Oostgelders Fotografen Collectief. 

“Kunst op je bord” mag je letterlijk nemen. Ton fotografeerde namelijk borden met een referentie naar beroemde kunstenaars en bekende kunststromingen. De bijzondere belevingswereld van Salvador Dali komt erin terug, maar ook het kenmerkende van pointillisten, het fascinerende gepatenteerde blauw van Yves Klein en het agressief-contemplatieve werk van Lucio Fontana. Ton hanteert een speelse aanpak die de bezoeker ongetwijfeld aanzet tot eigen gedachten over hoe je kunst op je bord kunt krijgen. 

De fotoserie is van 6 april tot en met 2 juni 2019 te zien in het FotoKabinet van het Oostgelders Fotografen Collectief.

OERKROEGEN: kneipen, kocsmák en andere lokaliteiten

Het FotoKabinet opent haar deuren voor het eerst op zondag 3 februari 2019 met een expositie van sociaal-documentair fotograaf Peter van Tuijl. Hij fotografeerde de afgelopen drie decennia kroegen in verschillende Europese landen. Situaties en sfeermomenten van weleer toen roken in het café nog heel gewoon was, tot recente stille observaties van stamgasten in het monumentale café Schiller waar de fotogalerie gevestigd is. De expositie is te bezoeken tot en met 31 maart tijdens de openingsuren van oerkroeg Schiller te Aalten.

Peter van Tuijl is freelance fotograaf met predicaat bmk (bonds meester klasse) met
speciale aandacht voor portret, daily-life en reportage. Hij is begeleider, spreker, docent, auteur
lid en coördinator van de landelijke gespreksgroep bmk, lid van de landelijke gespreksgroep journalistiek, maakt naast het OFC deel uit van het fotografencollectief F10
Hij exposeert zowel individueel als in groepsverband. In de afgelopen jaren betrof dat o.a. in FOAM (Amsterdam), Huntenkunst (Doetinchem), Fotofestival Naarden, Galerie FOTO21 (Bredevoort), Galerie CREA (Hengelo), DRU-cultuurfabriek, Nederlands Fotomuseum Rotterdam en op Fotofestival BredaPhoto.